Het IWT O&O project

Het IWT O&O project rond het Closing the Circle project focust exclusief op de uitdagende en innovatieve aspecten van de volledige CtC/ELFM keten. Het project werd geinitieerd door Group Machiels. Group Machiels is tevens de coordinator en hoofdsponsor van dit onderzoeksproject terwijl de overige fianciering van het Vlaamse IWT komt.

Het Project kijkt naar de centrale, wederzijds afhankelijke problemen die tegelijkertijd moeten worden opgelost:

  • Het ontwikkelen van een veelomvattend en robuust model dat de verschillende materiaalstromen naar de juiste technologieën kan leiden (Waste-to-Energy versus Waste-to-Material) op het juiste moment, rekening houdend met de economische haalbaarheid en de duurzaamheid van de ontginningsactiviteiten.

  • Het ontwikkelen van een flowsheetmodel (scheiding en recuperatie) voor verouderde en heterogene afvalstromen dat kan worden gebruikt voor het ontwerpen en optimaliseren van een fysische scheidingsinstallatie voor complexe en heterogene inputstromen.

  • Het ontwikkelen van innovatie methodologieën (incl. Fysicochemische methodes en alkali activatie) om (1) Plasmarok van de energische valorisatie en (2) afvalresidu’s die niet meteen bruikbaar zijn voor direct gebruik te converteren in "ELFM-bouwmaterialen" (inclusief alkali ge-activeerde binders en recepten voor afgeleide constructiematerialen).

  • Het in detail modelleren van het tweestaps-gasplasma-proces, dat het mogelijk moet maken om de belangrijkste mechanismen die de procesperformantie beïnvloeden, te identificeren. De kennis van en het inzicht in deze mechanismen laten toe om zowel de inputparameters als procesvoorwaarden te optimaliseren in functie van maximale energetische en materiaalvalorisatie. Verder zal de impact van additionele procesparameters voorspeld kunnen worden door predictieve modelsimulaties.

Dit 3 jaar durende O&O project is gestart in februari 2011 en kent een totaal budget van 6 miljoen euro.

Het IWT O&O project
Kernonderzoekers van het O&O project rond CtC & ELFM
Het IWT O&O project
Kernonderzoekers van het O&O project rond CtC & ELFM

CtC project

Closing the Circle (CtC) is het Enhanced Landfill Mining project van Group Machiels dat de totale valorisatie voorziet van het opgeslagen afval in de Remo stortplaats in Houthalen-Helchteren, door het recupereren van materialen en het energetisch valoriseren van het brandbare residu. Uiteindelijk wordt het hele gebied getransformeerd in duurzaam natuurgebied.

Meer lezen

De 'Locals'

De organisatie van het eerste Enhanced Landfill Mining symposium betekende ook de start van de locals werking. Deze locals werking is een interactief proces tussen het ELFM consortium en de lokale omwonenden. Zo woonde een grote delegatie van deze locals de eerste editie van het ELFM symposium bij en bezocht ze tijdens een studiereis de plasma installatie van APP in Swindon.

Meer lezen